Το παιχνίδι της Ανάπτυξης ή το παιχνίδι της Εξουσίας για χαζούληδες

Ας πούμε πως είσαι παιδί και θέλεις να παίξεις με τους φίλους σου. Έρχεται λοιπόν ένας, που σιωπηλά τον έχετε αποδεχτεί ως αρχηγό και ανακοινώνει τους κανόνες ενός καινούριου παιχνιδιού. Βαφτίζει λοιπόν μια ομάδα παιδιών ως "υποανάπτυκτους" και τη δική του ομάδα ως "ανεπτυγμένους". Στόχος του παιχνιδιού είναι οι "υποανάπτυκτοι" να αναπτυχθούν και αυτοί. Για το σκοπό λοιπόν αυτό, οι "υποανάπτυκτοι" κάθε μέρα θα δίνουν το φαγητό τους, τα χρήματά τους, τις εργασίες τους και ό,τι άλλο έχουν στους "ανεπτυγμένους",  διότι εκείνοι κατέχουν τη "γνώση" για το πως θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν. Περνάει ένας μήνας, περνάνε δύο και οι "υποανάπτυκτοι" πεινούν και είναι φανερά αδυνατισμένοι. Οι "ανεπτυγμένοι" περνάνε μια χαρά και φαίνονται να έχουν δημιουργήσει ένα δεύτερο παιχνίδι, μεταξύ τους, χωρίς να επιτρέπουν την είσοδο σε άλλα παιδιά. Μοιράζονται τα υπάρχοντα των "υποανάπτυκτων", τρώνε, πίνουν και ξεκούραστοι, διότι πλέον όλες τις εργασίες τις κάνουν οι "υποανάπτυκτοι", επιδίδονται σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες. Αν τυχόν κάποιοι "υποανάπτυκτοι" αντιδράσουν, τους κατηγορούν ως τρομοκράτες και τους καταστέλλουν πολύ εύκολα, καθώς οι "ανεπτυγμένοι" έχουν γίνει πλέον πανίσχυροι.

Οι δάσκαλοι και οι γονείς έχουν γίνει έξω φρενών με τους "υποανάπτυκτους" διότι έχουν πέσει οι επιδόσεις τους και δεν τρώνε το φαγητό τους. Οι "υποανάπτυκτοι" διαμαρτύρονται και αποκαλύπτουν την αλήθεια για το παιχνίδι. Δάσκαλοι και γονείς, λοιπόν, ενώνονται για να βοηθήσουν τα "άτυχα" παιδιά. Τους "ανεπτυγμένους" βέβαια δεν μπορούν να τους σταματήσουν γιατί είναι πολύ "δυνατοί για να αποτύχουν", απλώς τους ζητούν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τα υπάρχοντά τους να το επιστρέφουν στους αδικημένους. Συγκεντρώνουν καλόκαρδα παιδάκια με σκοπό να προστατεύουν τους "υποανάπτυκτους", να τους βοηθούν με τα μαθήματα γιατί πλέον έχουν μείνει πολύ πίσω και να τους δίνουν όσο φαγητό μπορούν να συγκεντρώσουν από εράνους. 

Τα πράγματα κάπως διορθώνονται και όλοι είναι ευχαριστημένοι. Οι "ανεπτυγμένοι" και τα καλοσυνάτα παιδάκια ενίοτε βραβεύονται για τη βοήθεια που προσφέρουν. Στις εκδηλώσεις βράβευσής τους καλούν μάλιστα και μερικά "υποανάπτυκτα" παιδάκια, που αποδεικνύουν με σάρκα και οστά τη μεγαλοψυχία τους. Υπάρχουν, άλλωστε, φωτογραφίες με χαμογελαστά πρόσωπα, αν δεν το πιστεύεις.


Αν αυτό το παιχνίδι σου φαίνεται τρελό και άδικο, σε διαβεβαιώ πως είναι πέρα για πέρα αληθινό. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι ηθελημένη.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

M Train

Λεβιάθαν ή το μυθικό τέρας που εμφανίζεται τόσο σε θρησκευτικά κείμενα όσο στην τέχνη και στην πολιτική θεωρία

Πρώτο ποστ για το 2020, αυτή τη θεσπέσια χρονιά #not!