Από την ελληνική μυθολογία προκύπτει η λέξη

 πανικός: ο ξαφνικός και από άγνωστη αιτία φόβος

ΠΑΝΑΣ

Ο Παν γεννήθηκε στην Αρκαδία, στο Λύκαιο όρος, και η μητέρα του μόλις αντίκρισε την ασχήμια του ,τον εγκατέλειψε εκεί, όπου τον πήρε ο Ερμής και τον έδωσε στην Νύμφη Σινόη να τον αναθρέψει. Ύστερα, βρέφος ακόμα, τον τύλιξε με δέρματα λαγού, τον ανέβασε στον Όλυμπο και βλέποντας οι Θεοί την ασχήμια του, γέλασαν όλοι(άπαντες), γι' αυτό και τον ονόμασαν Πάνα.

Επειδή ανατράφηκε στα βουνά , μεγαλώνοντας έγινε πολύ καλός κυνηγός και τσοπάνης , σύχναζε στα δάση, στις πεδιάδες και στα σπήλαια , αλλά πολλές φορές κατέβαινε στις παραλίες και καθήμενος πάνω σε σκοπέλους έπαιζε ένα είδος σύριγγας που την κατασκεύασε από ένα κοχύλι. Εκεί προστάτευε τους ναυτικούς από τους πειρατές δημιουργώντας τους φοβερά οράματα με τους σκοπέλους και τους τρομοκρατούσε.

Σαν σύμμαχος των Θεών έλαβε μέρος στην Γιγαντομαχία , εκεί πρωτοχρησιμοποίησε την σύριγγά του , με το δυνατό σάλπισμα της οποίας έτρεψε σε φυγή τους Γίγαντες που δεν μπορούσαν να υποφέρουν τον άγνωστο και ασυνήθιστο ήχο .

Ήταν όμως και στρατηγός, όπως πίστευαν, στην εκστρατεία του Διονύσου στην Ασία. Όταν παρατάχθηκαν οι Ινδοί και φοβήθηκε ο Διόνυσος βλέποντας τόσο πολύ στρατό απέναντί του , αυτός ατάραχος , διέταξε όλο το στράτευμα να σαλπίσει και να αλαλάξει μες την νύχτα, όσο πιο δυνατά και άγρια μπορούσε . Μόλις οι Ινδοί άκουσαν την τρομερή αυτή κραυγή που έκανε τις κοιλάδες και τις πέτρες να αντηχούν τρομοκρατήθηκαν και το 'βαλαν στα πόδια .

Όταν ο στρατηγός του Δαρείου, Δάτις, εισέβαλε στην Αττική και έστειλαν οι Αθηναίοι τον Φιλιππίδη, ή για άλλους τον Φειδιππίδη, στην Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια , κοντά στο Παρθένιο Όρος, του παρουσιάστηκε ο Παν και του είπε ότι όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα βοηθήσει τους Αθηναίους στην μάχη του Μαραθώνα μολονότι αυτοί ποτέ δεν τον τίμησαν . Μετά την μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι τίμησαν τον Πάνα και έτσι πέρασε για πρώτη φορά η λατρεία του από την Αρκαδία στην Αττική .

Το ίδιο έγινε και όταν ήλθε ο Βρέννος με τους Γαλάτες να λεηλατήσει τους Δελφούς , φανερώθηκε ο Παν την νύχτα ξαφνικά μπροστά τους και τους τρόμαξε τόσο ώστε σκότωναν ο ένας τον άλλο . Γι’αυτό οι ξαφνικοί και από άγνωστη αιτία φόβοι ονομάστηκαν ΠΑΝΙΚΟΙ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

What a life! (I need another round)

Lucy in the sky with diamonds / Aaaaahhhhh...

Λεβιάθαν ή το μυθικό τέρας που εμφανίζεται τόσο σε θρησκευτικά κείμενα όσο στην τέχνη και στην πολιτική θεωρία