Αμφισβητώντας τον Αϊνστάιν

Η αυθεντία του αμφισβητήθηκε από πολλούς συναδέλφους του, όπως για παράδειγμα από τον Δανό φυσικό και νομπελίστα Νιλς Μπορ. Οι αντιπαραθέσεις των δύο ανδρών τη δεκαετία του 1930 στο πεδίο της νέας τότε κβαντικής μηχανικής έμειναν στην ιστορία, αν και έγιναν σε ιδιαίτερα πολιτισμένο επίπεδο καθώς υπήρχε αμοιβαίος σεβασμός. Κατά τη διάρκεια των αντιπαραθέσεων αυτών, ο Αϊνστάιν είπε και την περίφημη φράση του "Ο Θεός δεν παίζει ζάρια με το Σύμπαν", συμπυκνώνοντας σε αυτή ολόκληρη την κοσμοθεωρία του ότι η ζωή και η φύση στηρίζονται σε νόμους και στις συσχετίσεις τους. Η απάντηση του Μπορ ήταν ότι ο Αϊνστάιν δεν μπορεί να πει στο Θεό τι μπορεί να κάνει και τι όχι.
Επιπλέον το 1931, λίγο πριν την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ, κυκλοφόρησε ένα βιβλίο με τίτλο "Εκατό συγγραφείς εναντίον του Αϊνστάιν". Ο ίδιος ο Αϊνστάιν δεν πτοήθηκε και όταν μάλιστα τον ρώτησαν ποια ήταν η γνώμη του για το βιβλίο, απάντησε σκωπτικά: Μα αν όντως είχα κάνει λάθος, ένας μόνο συγγραφέας θα ήταν αρκετός!
Το θέμα βέβαια είναι ότι οι θεωρίες του Αϊνστάιν συνοδεύονται σήμερα από σημαντική πειραματική επιβεβαίωση, οπότε δεν μπορεί κανείς να πει ότι είχε άδικο. Αυτό που παραμένει ως ερωτηματικό είναι ίσως το "πόσο δίκιο είχε" κι αν υπάρχει μια πολύ πιο σύνθετη αλλά και ευρύτερη εξίσωση της συμπαντικής λειτουργίας.

του Σ. Φωκά, περιοδικό Φαινόμενα του Ε.Τ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κράτα το σόου Μαϊμού...